Entry kali ni yang bertarikh 13/10/12...gila akh cerita dah basi baru nak post...hehehe punya malas ni semua salah wifi...hahaha mari pakat salahkan wifi ya.... ada kawan kepada kawan aku dari UKM turun Terengganu sebab nak beli ikan masin untuk final year project...gila jauhkan tapi sanggup redah gak sebab nak grad...kena beli ikan masin dari 3 tempat iaitu Setiu, Kuala Terengganu ngan Marang dan ikan masin kena 2kg...fuhhhh bayangkan semuanya 6kg lah..berat tu nak usung nek bas balik nanti..
Mula2 bertolak ke Setiu dulu sebab perjalanan pon ambik masa lebih kurang 1jam lebih...jauh gak dah tu..bertolak pukul 8am sebab takot sesat..hihihi...Mula2 risau gak sebab kat u aku dah hujan takot nanti xdak orang proses ikan masin lak dan alhamdulilah kat Setiu xhujan pon...panas terik ja...
Dah sejam dalam kereta sampai kematu punggung aku sampai gak kat Pantai Penarik tapi yang susahnya nak carik tempat proses ikan masin tu sebab xda signboard...kitaorng dah jumpa jalan mati baru lah sibuk nak tanya orang kat situ...nasib baik lah ada kakak tu tau kat mana tempat proses ikan masin...meh kita serbu....
Mula2 sampai kat tempat proses ikan tu mak cik2 baru ja sampai.pastu dia cakap hari ni lambat proses sebab air xdak....wahahaha tapi naseb baik lah ada gak ikan yang sebelum tu diproses bole lah tengok sikit2...yang paling takot kat tempat proses ikan masin nih banyak gila lebah tapi mak cik tu selamba ja...aku dah jeling2 kat lebih tu takot kena gigit..hahaha...
Mak cik2 pon terang lah serba sedikit cara memproses ikan...aku apa lagi bukan nak degaq sangat penerangan mak cik tu banyak ambik gambaq ja..hihihi
|
ikan direndam dengan air garam semalaman. |
|
ikan masin belah |
|
selepas rendam, ikan tersebut dijemur... |
|
ikan masin yang telah siap. |
Dah siap interview mak cik tu dan beli ikan masin selar kuning 2kg kami pon bertolak ke kuala terengganu pulak...meh kita serbu Seberang Takir...kat sini memang famous lah ada satu kedai ni jual sata goreng tapi hari tu kitorang pergi tapi orang yang buat sata tu demam so xdapatlah kawan kak aishah nak merasa.....xpa xdak rezeki....sata ni memang sedap sebab aku yang dah 3 tahun kat sini pon baru 2kali dapat makan sata goreng...macam na nak dapat beli setiap kali pergi mesti sata ni dah habis..balik dengan tangan kosong ja lah...waktu yang sesuai nak beli sata goreng ni dalam kul 1pm memang korang dapat lah merasa...kalo lambat memang xdapatlah...hahaha
Kat seberang takir ni ikan masin xdiproses masa kitaorang datang, so beli ikan masin aja lah....tapi sempat tengok diorang jemur belacan. Dari Seberang Takir ni korang bole naik bot penambang untuk ke Pasar Payang..kalo sesiapa yang datang kat Kuala Terengganu bole lah cuba naik bot penambang...
|
Pinknya belacan ni |
|
Pemandangan dari seberang takir |
Dah settle kat Seberang Takir, kitaorang bertolak ke Marang....kat sini kitorang dah terlajak dan nak sampai sempadan Dungun..kiranya memang jauh dah terjalak tu...so kena lah patah balik ke bandar Marang...mula lah tanya2 orang..nasib baik gak jumpa tempat memproses ikan masin...besar gak tempat ni.. kat Marang ni bukan sahaja proses ikan masin tapi ada jugak proses ikan bilis dan keropok keping...ikan memang fresh sebab sebelah tempat proses tu ada jeti untuk bot menaikkan hasil tangkapan....
|
ikan bilis |
|
keropok keping |
|
keropok |
|
amannya... |
Bila dah semuanya, bawak lah tetamu ni jalan2 kat kuala terengganu...mula2 singgah dulu Masjid Terapung kat Kuala Ibai lepas tu bawak diaorang makan kat restaurant Norzila...merasa jugak sotong kat situ...lepas tu terjah pulak Pasar Payang...Kat sini diorang memang dah rambang mata dan xtau nak pilih yang mana 1 sebab semua dah berkenan...tapi kat pasar payang ni korang kena pandai tawar menawar dengan peniaga kalo x memang peniaga ni letak harga memang mahal...ingat tau...
Dah puas membeli kat Pasar Payang bawak diaorang tengok Masjid Kristal...kat sini memang menjadi tumpuan pelancong dengan keunikan masjid..rugi kalo xdatang...
|
masjid kristal |
Masa untuk makan lagi...hehehe..bawak diaorang kat teluk ketapang nak merasa ikan celup tepung....memang ada 1 kedai ni ramai sangat orang dan kedai ni bukak sampai 7.30 petang ja....kat sini ada ikan celup tepung, keropok lekor,abc dan jagung parut...
|
jagung parut |
|
sotong celup tepung |
|
Pelancong dari UKM... |
Next day, diaorang dah nak balik ke KL dah tapi pagi tu sempat ja bawak diorang jejalan kat Kampung losong..tempat famous untuk keropok losong.....sedihnya nak berpisah...jumpa lagi na...itu aja aku nak cerita....tatata
No comments:
Post a Comment