Menu kegemaran keluarga aku ialah sup tulang...phewphew...slalunya abah aku pi nat (pasar pagi) ari sabtu beli lah apa2 yang patot...tulang, sup bunjut, halia, kentang, daun sup...
Mak aku lah yang selalu bersihkan kan tulang...pastu rebus...kadang2 tugas aku buang benda yang itam2 tu..panggil apa pon aku xtau..pastu tambah ayaq ja...tu ja aku tau..hahaha. ..
Meh kita usha apa yang abah aku beli.
sup bunjut..senang ja beli kat kedai |
Kentang...dikupas terlebih dahulu kemuadian potong ikot kesesuaian dan rebus hingga lembut... |
Cabai bersaq untuk sambal belacan |
limau dan cabai untuk buat sambal belacan...sup tulang cicah dengan sambal belacan baru ada umphhhh...cabai yang sudah kecut!! hahaha |
Cara-cara membuat sup tulang...
Ni pon keja amal aku jugak..buang benda itam yang berenang2 dan menari2 di dalam sup..hahaha..nti xlah sup tu gelap.. |
tadaaa..ni lah keja sampingan aku..tambah ayaq dalam sup...pastikan sup tu tidak direbus sehingga kering.. |
Tulang yang baru direbus bersama halia...belum empuk lagi..kena tunggu dalam 2-3 jam |
Kentang pula,rebus berasingan...kemudian hidang pon berasingan..nak makan gitu ja pon dah sedap...
Ni kalo ada kakak dengan adik aku..tulang 2kg pon mau xcukup..hahahaha..sebab diorang ni kuat
ratah..smpy licin..abah aku pon xsempat nak makan...mak aku siap cakap abah aku merajok!...hhaha
SELAMAT MENCUBA!!
No comments:
Post a Comment