Ayuh!! semangat melangkah ke kelas..lalalala.Teknologi hasilan bakeri ni subjek aku masa sem 5...SEMANGAT!!...kita nak berjimba2 sambil berbakeri...eh??....yang xsemangat lepas kelas ni ja kena buat laporan...xsyokkkkk...lab bakeri ni memang memerlukan tenaga yang panjang...banyangkan nak berdiri selama 8 jam atau lebih...fuhfuh kusss semangat tau..Ada 11 sesi...setiap minggu sekali ja kelas bakeri ni...jom kita main masak2...makan2..gelak2..bila test nganga ja...hahhaa padan muka sapa suwoh xfokus..
Minggu pertama & kedua- belum masa lagi nak tunjukkan kehebatan masing2....cuma pengenalan aja...experiment tentang yeast as the leavening agent and gluten structure...
Minggu ketiga- Quick bread (scone, pancakes, muffin and banana nut muffin)..Group aku buat scone...scone ni berbentuk segi tiga..dan dimakan bersama jem..petang2 makan scone yang panas2 dengan tea memang terbaik lah...
|
Scone |
|
Muffin |
|
Pancake |
Minggu keempat- Bread.
|
Pizza |
|
Roti3...sapa mau? ..yang ujung sana tu Chelsea Ring... White pan bread..French bread.. |
|
Tart nenas aka kuih kura-kura...hahaha..Kenapa aku panggil kura-kura, biarlah rahsia..nak tau jugak pi tanya mak aku..nti dia tolang jawab..hehehe |
|
Mari pilih.mari pilih kuih...hehehe..pilih yang anda suka ja |
|
Sediakan pen dan kertas untuk dinilai..hehehe...jangan sedih bila dikritik..normal lah tu...yang dipuji jangan bangga pulak nti jadik riak..hahaha |
Minggu keenam- Cake and icing
|
Demo untuk membuat pandan layer cake.. |
|
Kek pandan ni akan dipotong sebanyak 3 lapis...setiap lapisan akan diletakkan ganache.. |
|
Tadaaaa macam ni lah...hehehehe |
|
Yeay..dah siap pon pandan layer cake kita ya tuan2 dan puan2...sat ja pon.. |
|
Moist chocolate cake....mengiurkan...tergoda x??? |
Minggu ketujuh- Pastries
|
Croissant |
Minggu kelapan- Short crust, sweet crust and choux crust
|
Eclairs and cream anglais |
|
Fruit tartlets...decoration menarik tp kaku..hehehe..memangxdak kreativiti langsung..hehehe |
Minggu kesembilan- Creams, Custards, Puddings & Frozen Dessert
|
Chocolate mousse |
|
Bread and butter pudings |
|
Evaluation session... itu creme caramel...letak mint leaves and papaya..Nice!
|
Minggu kesepuluh- Local kueh
Kitaorang buat kuih tradisional..buat kuih koci, loh mai chi (kuih tradisional orang cina) dan pau.. Serabutnya nak buat kuih koci...banyak yang xjadik dari jadik..hahaha
|
Fokus membuat kuih koci..khusuknya |
|
Kuih koci in the making.. |
|
Tadaaaa!!!! Kuih koci dah siap...kalo santan banyak lagi sedap...urrrmmmpphhh kuih koci terangkat..tp aku xberapa nak urmph sangat ngan kuih koci ni...da inti nyoq kat dalam..hehehehe |
|
Loh mai chi... |
|
Pau yang comey atau steam bun. |
|
Pau again... |
|
Pau ayam...sedapnya makan panas2...masa ni panas lagi...perghhhh terliur masa wat entry ni |
No comments:
Post a Comment