Followers

Sunday, 22 July 2012

Teknologi Hasilan Bakeri

Ayuh!! semangat melangkah ke kelas..lalalala.Teknologi hasilan bakeri ni subjek aku masa sem 5...SEMANGAT!!...kita nak berjimba2 sambil berbakeri...eh??....yang xsemangat lepas kelas ni ja kena buat laporan...xsyokkkkk...lab bakeri ni memang memerlukan tenaga yang panjang...banyangkan nak berdiri selama 8 jam atau lebih...fuhfuh kusss semangat tau..Ada 11 sesi...setiap minggu sekali ja kelas bakeri ni...jom kita main masak2...makan2..gelak2..bila test nganga ja...hahhaa padan muka sapa suwoh xfokus..

Minggu pertama & kedua- belum masa lagi nak tunjukkan kehebatan masing2....cuma pengenalan aja...experiment tentang yeast as the leavening agent and gluten structure...

Minggu ketiga- Quick bread (scone, pancakes, muffin and banana nut muffin)..Group aku buat scone...scone ni berbentuk segi tiga..dan dimakan bersama jem..petang2 makan scone yang panas2 dengan tea memang terbaik lah...
Scone
Muffin
Pancake

Minggu keempat- Bread.

Pizza
Roti3...sapa mau? ..yang ujung sana tu Chelsea Ring... White pan bread..French bread..
Bidan terjun membuat demo..hehehehe
Lihat betui2 ya cara membentuk fruit plait...ala macam buat dandan...orang perempuan konpem pakar nih..
Tadaaa....Cantik kan
Yummmy...Fruit plait...

Minggu kelima- Cookies

Tart nenas aka kuih kura-kura...hahaha..Kenapa aku panggil kura-kura, biarlah rahsia..nak tau jugak pi tanya mak aku..nti dia tolang jawab..hehehe


Mari pilih.mari pilih kuih...hehehe..pilih yang anda suka ja
Sediakan pen dan kertas untuk dinilai..hehehe...jangan sedih bila dikritik..normal lah tu...yang dipuji jangan bangga pulak nti jadik riak..hahaha


Minggu keenam- Cake and icing




Demo untuk membuat pandan layer cake..
Kek pandan ni akan dipotong sebanyak 3 lapis...setiap lapisan akan diletakkan  ganache..
Tadaaaa macam ni lah...hehehehe
Yeay..dah siap pon pandan layer cake kita ya tuan2 dan puan2...sat ja pon..
Moist chocolate cake....mengiurkan...tergoda x???

Minggu ketujuh- Pastries



Croissant
Minggu kelapan- Short crust, sweet crust and choux crust


Eclairs and  cream anglais
Fruit tartlets...decoration menarik tp kaku..hehehe..memangxdak kreativiti langsung..hehehe

Minggu kesembilan- Creams, Custards, Puddings & Frozen Dessert

Chocolate mousse
Bread and butter pudings
Evaluation session... itu creme caramel...letak mint leaves and papaya..Nice!
Minggu kesepuluh- Local kueh

Kitaorang buat kuih tradisional..buat kuih koci, loh mai chi (kuih tradisional orang cina) dan pau.. Serabutnya nak buat kuih koci...banyak yang xjadik dari jadik..hahaha

Fokus membuat kuih koci..khusuknya
Kuih koci in the making..
Tadaaaa!!!! Kuih koci dah siap...kalo santan banyak lagi sedap...urrrmmmpphhh kuih koci terangkat..tp aku xberapa nak urmph sangat ngan kuih koci ni...da inti nyoq kat dalam..hehehehe
Loh mai chi...
Pau yang comey atau steam bun.
Pau again...
Pau ayam...sedapnya makan panas2...masa ni panas lagi...perghhhh terliur masa wat entry ni

No comments:

Post a Comment